ZÁLESÍ – Škola v přírodě

1. stupeň
pondělí 27.05.2024 |Mgr. Markéta Rašková |Všechny aktuality

Ostrov pokladů, to bylo téma školy v přírodě, které se zúčastnili žáci všech třetích ročníků v termínu od 15. 5. do 17. 5. 2024.

Ostrov pokladů, to bylo téma školy v přírodě, které se zúčastnili žáci všech třetích ročníků v termínu od 15. 5. do 17. 5. 2024.
Ve středu ráno, v den odjezdu, všichni žáci netrpělivě vyhlíželi autobus, který je měl odvézt vstříc dobrodružství do rekreačního střediska Zálesí v Budišově nad Budišovkou. Po příjezdu jsme se nejdříve ubytovali do „kajut“ a následně už na děti čekal vzkaz v lahvi od kapitána Černovouse, který je celou školou v přírodě provázel. Kapitán měl pro děti na každý den připraveno několik úkolů. Když jsme se posilnili obědem, vyrazili jsme splnit Černovousův první rozkaz. V blízkém lese jsme z přírodních materiálů tvořili nápisy SOS a stavěli si vlastní přístřešek. Děti pracovaly ve skupinách a kapitánův rozkaz splnily úspěšně. Odpoledne jsme se věnovali tvoření. Některé děti si vyráběly pruty z klacků a provázků, aby si mohly nachytat ryby, jiné zase vyráběly barevné papoušky. Večer jsme se sešli v klubovně, kde jsme diskotékou završili náš první společný večer na Ostrově pokladů.
Čtvrteční dopoledne patřilo prozkoumávání okolí. Po báječné snídani jsme na rozkaz kapitána společně vyrazili k nedaleké rozhledně Halaška. Mnozí z nás překonali svůj strach a zdolali všech 144 schodů a zvládli tak vyjít až na vrchol, který poskytoval nádherný výhled po širokém okolí. Po poledním odpočinku se většina malých námořníků vydala do lanového centra, kde z výšky, jištěni lany, pokračovali v průzkumu. Zde svůj strach překonali podruhé. Ostatní námořníci si mezitím zahráli ping pong, stolní
fotbal či air-hokej. K večeru na děti čekalo zdolání Jarní stezky, která prověřila jejich znalosti přírody. Odměnou za vyřešení hádanky bylo opékání špekáčků u táborového ohně. Za tmy jsme ještě prošli stezkou odvahy, kde někteří překonali svůj strach už potřetí.
V pátek ráno na nás čekal nelehký úkol, a to sbalit všechny věci do „lodních kufrů.“ Pro mnohé to byla opravdová výzva. Pár posledních statečných námořníků ještě vyrazilo na střelnici, kde nám pomocí paintballových pistolí a luků a šípů, ulovili jídlo na „plavbu“ zpět domů.

Všechny rozkazy jsme splnili na výbornou. Kapitán Černovous na nás může být opravdu hrdý!

Mgr. Markéta Rašková