1. A v muzeu Nový Jičín hned dvakrát

1. stupeň
úterý 04.06.2024 |Ema Bartošáková |Všechny aktuality

Prvňáčci ze světa vzdělání navštívili ve dvou termínech muzeum v prostorách Žerotínského zámku v Novém Jičíně. Čekaly je hned dva edukační programy: "Od písmene ke knížce" a sezónní program "Jak se peče chleba".

Prvňáčci ze světa vzdělání se v rámci edukačního programu "Od písmene ke knížce" dozvěděli, jak vypadaly první písemné záznamy, čím a na co lidé kdysi psali a také měli možnost vidět 400 let starou knihu v porovnání s knihou, na kterou jsou zvyklí teď. 
Vyzkoušeli si, jak se píše husím brkem a inkoustem, pomocí metody ex libris natiskli vlastní obrázkovou knihu s oblíbeným Krtečkem, kocourem Mikešem a Králíky z klobouku. Své výtvory si pak odnesli domů spolu se spoustou zážitků a nových informací.
V dalším termínu navštívili sezónní program "Jak se peče chleba". Zde si všichni mohli prohlédnout různé druhy obilovin, seznámit se s nástroji, kterými se kdysi sklízelo a mlátilo obilí.
Také si sami zkusili mlít mouku a uválet z těsta chlebovou placku. Tu dětem nakonec venku upekl personál muzea a každý prvňáček si tak mohl sníst to, co si sám nachystal. Stejně tak měl každý možnost ochutnat zdravý žitný chléb.
Programy v muzeu v Žerotínském zámku jsou poutavé, názorné, žáci si toho mohou mnoho osahat, vyzkoušet sami.
Už teď se těší na nabízené programy v dalším školním roce.
Ema Bartošáková
Iveta Kavková