Chemie v 9. třídách patřila poslední hodiny laboratorním pracím, a protože probíráme učivo o solích a faktorech ovlivňujících rychlost chemických reakcí, zkoumali jsme jejich vlastnosti a reakce ze surovin dostupných v kuchyni.
Chemie v 9. třídách patřila poslední hodiny laboratorním pracím, a protože probíráme učivo o solích a faktorech ovlivňujících rychlost chemických reakcí, zkoumali jsme jejich vlastnosti a reakce ze surovin dostupných v kuchyni.
Zkoušeli jsme hydrogenuhličitan sodný, což je hydrogensůl obsažena v jedné soli a zjistili jsme, že při reakci s octem se uvolňuje plyn - oxid uhličitý, který dokáže nafouknout balonek, uhasit plamen a obarvit vápennou vodu na vápenné mléko.
Dále jsme se pokoušeli zapálit cukr. Ten nehořel, ale měnil se v karamel. Pokud však použijeme katalyzátor, kterým je obyčejný popel ze dřeva, cukr začne hořet modrožlutým plamenem.
Celá třída nám vánočně provoněla karamelem a žáci byli nadšení.
Mgr. Věra Keppertová a Lucie Šulganová