V měsíci červnu jsme v hodinách chemie měli několik laboratorních cvičení.
V měsíci červnu jsme v hodinách chemie měli několik laboratorních cvičení.
V 8. ročníku jsme zjišťovali pH domácích vzorků (ocet, citrón, jedlá soda, prášek do pečiva, minerálka, coca-cola, pitná voda aj.), tj. které potraviny mají kyselou nebo zásaditou reakci. A jedna zajímavost, pH birelu má hodnotu 4 -5, tj. kyselou indikaci, přestože chutná hořce.
V 9. ročníku jsme podrobovali zkoušce přítomnost škrobu v některých potravinách – jmenovitě v mouce, rýži, pečivu, jogurtu nebo hustých džusech. Věděli jste, že některé jogurty či džusy mohou být uměle zahušťovány škrobem?
V 9. ročníku jsme rovněž bádali nad odborným termínem denaturace, konkrétně denaturací bílkovin, za vzorek nám sloužil ředěný bílek z vajíčka. Jedná se o složitý proces, jehož doprovodným projevem je změna struktury. Bílkoviny jsme podrobili zkoušce teplem, zkoušce ředěné kyseliny, modré skalice. Věděli jste, že využívanou denaturací v běžném životě je např. tepelná příprava potravy?
Mgr. Věra Keppertová