Objevování ve Velkém světě techniky

1. stupeň
úterý 22.10.2024 |Mgr. Jana Kollegová |Všechny aktuality

Ve čtvrtek 17.10.2024 se žáci všech 4. ročníků vydali objevovat do Velkého světa techniky v Ostravě - Vítkovicích.

Ve čtvrtek 17.10.2024 se žáci všech 4. ročníků vydali objevovat do Velkého světa techniky v Ostravě - Vítkovicích. Pro každou třídu byl připraven jiný program.

Žáci 4.A se zabývali termínem "modré krve". Dozvěděli se, že teorie "modré krve" je termín používaný především v kontextu aristokracie a šlechty. Původní myšlenka této teorie se váže k tomu, že šlechta nebo lidé z vyšších vrstev společnosti mají ušlechtilý nebo zvláštní původ, často odlišný od běžného lidu. Děti však při svém objevování zjistily, že modrou krev mají pouze některé druhy živočichů jako jsou chobotnice, krevety a někteří  pavoukovci, jejichž krev obsahuje zvláštní složku "hemocyanin", což jí dodává modrý odstín.

Mgr. Jana Kollegová, Ema Bartošáková

 

Žáci 4. B.  měli příležitost se zúčastnit inspirativní exkurze do Světa techniky, která se zaměřila na práci s robotem Ozobotem. Tento malý, ale šikovný robot otevřel žákům dveře do fascinujícího světa programování a technologií. Po úvodních instrukcích měli žáci možnost naplno rozvinout svou kreativitu a technické dovednosti. Každý si mohl navrhnout a namalovat vlastní dráhu pro Ozobota, kterou následně robot prozkoumával. Žáci si vyzkoušeli, jak mohou dráhy ovlivnit rychlost robota a experimentovali se zrychlením i zpomalením pomocí speciálních kódů.

PhDr. Ladislava Jaroňová

 

Žáci 4.C vyrazili ve čtvrtek brzy ráno plni očekávání do Velkého světa techniky v Ostravě. V krásném
prostředí moderní budovy je čekal program s názvem Neživá voda. Laboratorní prostředí, kde program
probíhal, bylo pro většinu z nich věc zcela neznámá. Žáci měli možnost vyzkoušet si práci s kahanem,
kádinkami, teploměrem, odměrnými válci. Dozvěděli se mnoho zajímavého o přeměně skupenství vody a
sami si také některé tyto přeměny prakticky vyzkoušeli. Všichni odjížděli nabiti nevšedními zážitky.
Mgr. Markéta Rašková